Wednesday, December 7, 2011

Den viktige rollen diett i kreft forebygging

Kroppen består av små enheter som kalles celler. Nye celler er stadig produsert til å erstatte celler som bli slitt eller skadet. Nye celler er også gjort under vekst, f.eks under barndom og barndom.


Normalt kroppen regulerer vekst av nye celler, men noen ganger unormal celler blir produsert. Disse unormal cellene fungerer ikke skikkelig, og hvis de ikke er ødelagt ved kroppens overvåking systemet, de kan utvikle (mutate) og også raskt øke i tall, forårsaker kreft.


Unormal cellene kan også spres til andre deler av kroppen og multiplisere det. Cancer kan oppstå i forskjellige deler av kroppen. I Storbritannia er de vanligste kreft i menn Lungekreft, prostata kreft og tykktarmskreft. De vanligste kreftformer i kvinner er brystkreft, lungekreft og tykktarmskreft.


Kosthold har en større innflytelse på enkelte typer kreft enn andre. Sterkest koblinger er med noen kreft i fordøyelsessystemet f.eks av munnen, halsen, magen og store tarm (kolon). Kostholdet kan beskytte mot eller redusere risikoen for kreft.


For eksempel, trodde frukt og grønnsaker, forbrukes regelmessig, for å redusere risiko, mens en lav fiber inntaket eller et inntak for høy alkohol øker risikoen. Diett er vanligvis bare en av flere faktorer involvert.


Det er moderat bevis at høyere vegetabilske forbruk vil redusere risikoen for tykktarmskreft, og at høyere frukt og grønnsaker inntak vil redusere risikoen for kreft i magen.


Det er også moderat beviser at høyere forbruk av frukt kan redusere lung cancer risk selv om større risiko faktor er røyking. Flere av disse matvarer konsumert, jo større reduksjon i fare. Vi anbefaler minst fem deler av et utvalg av frukt og grønnsaker per dag.


En av mekanismene foreslått å forklare effekten av frukt og grønnsaker er via antioksidanter som de inneholder, for eksempel a-vitamin C, carotenoids og andre anlegg-phytochemicals.


Men selv om kosttilskudd intakes og blod nivåer av antioksidantegenskaper næringsstoffer som vitamin e og beta-carotene har generelt vært forbundet med en lavere risiko for kreft (f.eks lungekreft), har kosttilskudd studier vanligvis støttes ikke en beskyttende effekt.


Faktisk, kan kosttilskudd med store doser av beta-carotene øke risikoen for lungekreft i høy risiko fag (f.eks røykere). Opprettholde kroppsvekt innenfor normal rekkevidde kan redusere risikoen for enkelte typer kreft. Å bli obese (svært overvektig) og har høy intakes av energi, kan det øke risikoen for visse typer kreft. For eksempel in postmenopausal kvinner er brystkreft risiko forbundet med blir overvektige.


Fett inneholder en stor mengde energi slik at en høy fett kosthold kan gjøre vekt få mer sannsynlig. Folk som drikker store mengder alkohol har økt risiko for visse typer kreft, spesielt leveren kreft og kreft i munnen og irriterer oesophagus. Hvis slike folk røyker også, gjør dette faren for kreft enda større.


Kreftfremkallende stoffer er stoffer som kan starte prosessen for kreft. Tobakk røyk inneholder kreftfremkallende stoffer som forårsake lungekreft. Mat kan også inneholde kreftfremkallende stoffer. Men er risiko fra kreftfremkallende stoffer i matvarer lav fordi hvis de er til stede i det hele tatt, er det vanligvis i svært små mengder.


Kreftfremkallende stoffer i matvarer kanskje stoffer som forekommer naturlig, de kan være på grunn av forurensning, eller de dannet under matlaging eller behandling (f.eks. i røkt mat eller matvarer som har vært svertet under matlagingen f.eks barbecuing).


Aflatoxins er eksempler på kreftfremkallende stoffer til stede i dårlig lagret mat. De er knyttet til mouldy råvarer, spesielt peanøtter som er forurenset av vekst i støpeformer.

No comments:

Post a Comment