Kreft i bukspyttkjertelen er den femte vanligste formen for kreft i USA, og er diagnostisert i rundt 40.000 amerikanere hvert år. I de fleste tilfeller har bukspyttkjertelkreft et svært dårlig overlevelse utfall. Bare 1 av 20 personer diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen vil fremdeles være i live etter fem år.
Den viktigste grunnen til kreft i bukspyttkjertelen har slik en dårlig overlevelse utfallet er at fleste tilfeller er diagnostisert når kreft er på et svært sent stadium. Dette er på grunn av ikke-spesifikk symptomer assosiert med kreft i bukspyttkjertelen i en tidlig fase. Tidlig varsling tegn på kreft i bukspyttkjertelen er smerter i øvre abdomen, gulsott, tap av appetitt og vekttap.
Det er flere risikofaktorer som er kjent for å påvirke en enkeltpersoner sannsynlighet for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen. Mens noen av disse ikke kan endres, kan flere bli påvirket av fornuftig livsstil og kosthold modifikasjoner.
Her er elleve av de mer etablerte risikofaktorene for kreft i bukspyttkjertelen.
Alder: Forekomsten av kreft i bukspyttkjertelen øker dramatisk med alderen. Kreft i bukspyttkjertelen er svært sjelden hos mennesker under en alder av 50 med under 5% av alle tilfeller blir diagnostisert i denne aldersgruppe. Tre fjerdedeler av alle tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen forekommer hos personer over seksti år.
Kjønn: Som tilfellet er med de fleste andre former for kreft, er menn rundt 10% mer sannsynlig å utvikle kreft i bukspyttkjertelen enn kvinner.
Rase: Afro-amerikanere er 50% mer sannsynlig å utvikle kreft i bukspyttkjertelen i sin levetid enn kaukasiere. Innfødt Hawaii og New Zealand maoriane har også relativt høy forekomst av kreft i bukspyttkjertelen.
Fedme: Personer som er overvektige, og spesielt de som bærer mye av abdominal fett er en større risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.
Diabetes: Folk som har blitt diagnostisert med diabetes er litt mer sannsynlig å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.
Family History: Det er antatt at rundt 10% av pancreatic kreft er arvet. En første grad slektning som har blitt diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen øker sjansene for å utvikle sykdommen tre-fold.
Røyking: Tunge røykere som har vært røyke i minst tjue år er nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen som ikke-røykere. Tidligere røykere, lys røykere og tobakk chewers er også en større risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.
Diett: En fatty diett, en diett høy i rød eller bearbeidet kjøtt, en høy-kolesterol diett og en diett som mangler i frisk frukt og grønnsaker er antatt å være knyttet til økt risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.
Fysisk inaktivitet: Folk som deltar i fysisk trening mindre enn en gang i uken er en betydelig høyere risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen enn de som øvelsen tre eller flere ganger i uken.
Eksponering for kreftfremkallende stoffer: Eksponering for visse kreftfremkallende kjemikalier som plantevernmidler, fargestoffer, kadmium, nickel, krom og asbest støv kan øke en personer sjanser for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.
Alkoholforbruk Bevis for en kobling mellom kreft i bukspyttkjertelen og alkohol er blandet. Tung drikking, kan det føre til pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen) som har blitt knyttet til kreft i bukspyttkjertelen.
No comments:
Post a Comment